Τοκετός

Μοναδική Εμπειρία Τοκετού

Εμπειρία ζωής για τη γυναίκα που γίνεται μητέρα, είναι ο τοκετός, η κορυφαία στιγμή της εγκυμοσύνης. Ο τοκετός είναι η στιγμή που θα έρθετε για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο με το μωρό σας. 

Ο μαιευτήρας σας είναι πολύ σημαντικό πρόσωπο στις ανεπανάληπτες αυτές στιγμές της ζωής σας, καθώς θα κάνει τον φόβο και την ανασφάλεια, θάρρος και χαμόγελο να καθοδηγήσει τη διαδικασία του τοκετού, διασφαλίζοντας την υγεία της μητέρας και του μωρού.

Τοκετός & Πιθανή Ημερομηνία

Η πιθανή ημερομηνία τοκετού (ΠΗΤ), υπολογίζεται από τον μαιευτήρα στο πρώτο κιόλας ραντεβού της εγκυμοσύνης και αποτελεί οδηγό όχι τόσο για να γνωρίζετε πότε ακριβώς θα γεννήσετε αλλά για να διευκολύνεται η μαιευτική παρακολούθηση, να ορίζονται οι απαραίτητοι υπερηχογραφικοί έλεγχοι, να αξιολογούνται οι εργαστηριακές εξετάσεις και φυσικά η ανάπτυξη του μωρού σας.

Παραδοσιακά η Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού-ΠΗΤ υπολογίζεται προσθέτοντας 40 εβδομάδες στην 1η ημέρα της τελευταίας περιόδου. Ο συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού προϋποθέτει ότι η γυναίκα έχει σταθερό κύκλο 28 ημερών και γνωρίζει πότε ήταν ακριβώς η πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου της. Κι επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, η πιθανή ημερομηνία τοκετού προσδιορίζεται με τον υπερηχογραφικό έλεγχο του πρώτου τριμήνου.

Τυπικά οι 40 εβδομάδες (280 ημέρες) θεωρείται η διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αλήθεια είναι πάντως, ένα πολύ μικρό ποσοστό κυήσεων φτάνει στον τοκετό στην εκτιμώμενη πιθανή ημερομηνία τοκετού (ΠΗΤ). Οι περισσότερες γυναίκες γενούν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 38 και 41 εβδομάδων, ενώ κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πότε θα ξεκινήσει ο τοκετός.

Φυσιολογικός Τοκετός

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η κατάληξη της εγκυμοσύνης, όπως την έχει «σχεδιάσει» η φύση. Οι γυναίκες που επιλέγουν τον φυσιολογικό τοκετό, τρόπο γέννησης του μωρού τους,  τον αντιμετωπίζουν ως φυσικό γεγονός και προχωρούν χωρίς φάρμακα, χρησιμοποιώντας τεχνικές χαλάρωσης.

Η  διάρκεια του τοκετού κυμαίνεται συνήθως από 12 έως 18 ώρες για μια εγκυμονούσα που γεννά για πρώτη φορά και από 8 έως 10 ώρες για γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει

Πολύ σημαντική είναι και η συμμετοχή του πατέρα στον φυσιολογικό τοκετό, αφού βρίσκεται δίπλα στη σύζυγό του, ζει την όλη διαδικασία και θα ακούσει το πρώτο κλάμα  του παιδιού του.

Μην περιμενετε πάντως και μη συγκρίνετε τον τοκετό σας με εκείνον της αδελφής ή της φίλης  σας, καθώς μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικός όχι μόνο σε σχέση με αυτές αλλά συγκρινόμενος με προηγούμενο ή προηγούμενους τοκετούς δικούς σας.

Φυσιολογικός Τοκετός

Οι κινήσεις του εμβρύου μας δείχνουν ότι μεγαλώνει σε μέγεθος και αποκτά δύναμη. Η μέλλουσα μητέρα αισθάνεται πρώτη αυτές τις κινήσεις, ενώ αργότερα μπορεί να τις παρατηρούν και άλλοι. Η μειωμένη εμβρυϊκή κίνηση μπορεί να είναι ανησυχητική γι΄αυτό οι εγκυμονούσες συνίσταται να παρακολουθούν τις κινήσεις του εμβρύου. Μην ξεχνάτε παντως ότι το τελευταίο τρίμηνο ο χώρος που κινείται το έμβρυο περιορίζεται.

Καισαρική Τομή

Η καισαρική τομή περιγράφει τον τοκετό μέσω χειρουργικών τομών και προτείνεται από τον μαιευτήρα όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ιατρικές ενδείξεις, που υποδηλώνουν ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας ή του μωρού, όπως για παράδειγμα:

-Ο φυσιολογικός τοκετός δεν μπορεί να προχωρήσει, διότι οι συσπάσεις δεν έχουν καταφέρει να προκαλέσουν διαστολή στον τράχηλο

-Όταν το μωρό βρίσκεται σε ισχιακή προβολή (με τα πόδια κάτω).

-Σε περιπτώσεις δίδυμης ή πολύδυμης εγκυμοσύνης

-Υπάρχουν προβλήματα με τον πλακούντα

-Όταν η γυναίκα κυοφορεί ένα μεγάλο μωρό.

Σε όποια επιλογή και αν καταλήξετε, από τον τοκετό στο μαιευτήριο μέχρι τον τοκετό στο νερό, ο μαιευτήρας σας είναι εδώ για να σας λύσει κάθε απορία και να σας οδηγήσει με ασφάλεια και τους δύο στο τέρμα της μοναδικής αυτής διαδρομής.

Ερωτήσεις

1.    Υπάρχει ανώδυνος τοκετός;

Απ: Η αλήθεια είναι πως ο τοκετός ως διαδικασία περιλαμβάνει τις επώδυνες συσπάσεις. Ωστόσο με τα παυσίπονα φάρμακα και τα επισκληρίδιο αναισθησία, που χορηγεί ο γιατρός μπορεί να συνεχιστεί ο τοκετός με τη συμμετοχή της επιτόκου, χωρίς πόνο.

2.    Τι σημαίνει και πότε γίνεται η πρόκληση τοκετού;

Απ: Η πρόκληση τοκετού ή ο τοκετός «με ραντεβού» γίνεται με τη χορήγηση φαρμάκων που μιμούνται τις ορμόνες του τοκετού ή και με τεχνητό τρόπο και προτείνεται όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας της εγκύου,  πιθανά προβλήματα με το έμβρυο ή έχει περάσει η 41η εβδομάδα της κύησης.

3 Μπορώ να επιλέξω φυσιολογικό τοκετό μετά τον τοκετό με καισαρική τομή;

Απ: Σε  αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα η γυναίκα που έχει υποβληθεί σε καισαρική τομή, είναι ασφαλές στην επόμενη εγκυμοσύνη της να επιλέξει τον φυσιολογικό τοκετό με τη συμβουλή πάντα και του γυναικολόγου της.

Μαζί σας σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης

© 2022 Δρ. Νίκη Αγαθοκλέους