Μαθήματα Ανώδυνου Τοκετού

Χρειάζεται μαθήματα η μητρότητα και η πατρότητα;

Στην αγάπη, στην προστασία, στην ευθύνη του παιδιού, όχι.

Όμως όταν ο τοκετός πλησιάζει και μαζί η νέα καθημερινότητα που ξεκινά στην οικογένεια, η ενημέρωση και η εκπαίδευση των υποψήφιων γονιών και ειδικά της μητέρας είναι σημαντική.

Ο μαιευτήρας σας μπορεί να σας ενημερώσει για το πότε και που μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα ανώδυνου τοκετού, με στόχο να είστε προετοιμασμένες για τη μεγάλη μέρα, καθώς και για τις επόμενες που θα ακολουθήσουν.

Ανώδυνος Φυσιολογικός Τοκετός

Τα μαθήματα ανώδυνου φυσιολογικού τοκετού αποτελούν πολύ συχνή επιλογή των εγκύων, ειδικά εκείνων που πρόκειται να γίνουν για πρώτη φορά μητέρες. Τα συναισθήματα είναι πολλά και έντονα, όπως και οι αλλαγές στο σώμα και στην ψυχολογία της μέλλουσας μητέρας.

Η ενημέρωση στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού γίνεται το αντίδοτο στον φόβο, στην ανασφάλεια, στην αγωνία για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα και αν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις που παρουσιάζονται.

Τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού, χωρίς φάρμακα, μέσα από τη θεματολογία τους προσφέρουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε όταν πλησιάζει η ώρα του τοκετού.

Συνήθως ξεκινούν την 28η εβδομάδα της κύησης και σας ενημερώνουν αναλυτικά τόσο για τι θα αντιμετωπίσετε την ημέρα του τοκετού, όσο και για πως θα διαμορφωθεί η καθημερινότητά σας από την επομένη και μετά από την επιστροφή σας με το μωρό στο σπίτι.

Σε γενικές γραμμές τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού αφορούν:

-Την προαγωγή της υγείας στην περίοδο της εγκυμοσύνης

-Τη διαδικασία του τοκετού (τι ακριβώς συμβαίνει)

-Τη λοχεία

-Τη φροντίδα και την περιποίηση του μωρού

Στο πλαίσιο των μαθημάτων ανώδυνου τοκετού μπορείτε να λύσετε οποιαδήποτε απορία σχετίζεται με τον επικείμενο τοκετό και την περίοδο της λοχείας που ακολουθεί, όπως και ότι σας απασχολεί σχετικά με τη φροντίδα του μωρού.

Επίσης μπορείτε να ζητήσετε ξενάγηση στους χώρους του μαιευτηρίου που θα γεννήσετε, γεγονός που θα σας κάνει να νιώσετε πιο άνετα την ημέρα του τοκετού.

Γνωρίζοντας την Ψυχοπροφυλακτική

Το μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής αποτελούν μια γνωριμία του ζευγαριού με τις μεθόδους της, οι οποίες βασίζονται στην αναπνοή και συμβάλλουν στην ηρεμία και στην αυτοσυγκέντρωση.

Στόχοι της μεθόδου είναι:

-Η ενημέρωση του ζευγαριού

-Η υγεία μητέρας και παιδιού

-Η αντιμετώπιση του άγχους, του φόβου και του πόνου

«Μία από τις παλαιότερες και πλέον διάσημες μεθόδους ψυχοπροφυλακτικής είναι η μέθοδος Lamage η οποία αντιμετωπίζει τον τοκετό ως φυσικό γεγονός».

Η αναπνοή συμβάλλει στη σωστή οξυγόνωση του οργανισμού της μητέρας και του εμβρύου, η οποία με τη σειρά της, διευκολύνει τη διαδικασία του τοκετού.

Συμμετοχή του Πατέρα

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο συχνή η συμμετοχή του συζύγου ή του συντρόφου της μητέρας στον τοκετό. Για τον λόγο αυτό έχει θέση και στα μαθήματα τοκετού, όπου θα ενημερωθεί ώστε να μπορεί να έχει ενεργό ρόλο στον τοκετό, βοηθώντας και υποστηρίζοντας τη μέλλουσα μητέρα.

Ερωτήσεις

1.Είναι χρήσιμα τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού στους υποψήφιους μπαμπάδες;

Απ: Περισσότερο από όσο νομίζετε. Οι νέοι μπαμπάδες έχουν πολλά να μάθουν την νέα τους ζωή που ξεκινά την επομένη της εξόδου από το μαιευτήριο, όχι μόνο από τους διοργανωτές των μαθημάτων αλλά και από τους άλλους «βετεράνους» μπαμπάδες που θα συναντήσουν. 

2.Βοηθά το περπάτημα και η δραστηριότητα πριν τον τοκετό;

Απ: Ναι. Ο τοκετός είναι μια επίπονη διαδικασία, οπότε όσο πιο δυνατές είστε, τόσο καλύτερα θα τα καταφέρετε.

3.Έχω ήδη ένα μωρό. Χρειάζομαι μαθήματα ανώδυνου τοκετού;

Απ: Σίγουρα θα ωφεληθείτε από τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού που θα παρακολουθήσετε. Ακόμη περισσότερο θα ωφεληθείτε αν σχεδιάζετε να γεννήσετε με διαφορετικό τρόπο αυτή τη φορά ή αν έχει μεσολαβήσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των κυήσεων.

4. Μπορώ να κάνω μαθήματα ανώδυνου τοκετού online;

Απ. Ναι, τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού online είναι μία επιλογή για όσους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν για διάφορους λόγους τα δια ζώσης μαθήματα.

Μαζί σας σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης

© 2022 Δρ. Νίκη Αγαθοκλέους