Ιδιαίτερα σημαντική εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση και την παρακολούθηση του καρκίνου της μήτρας και άλλων παθήσεων είναι η κολποσκόπηση.
Η κολποσκόπηση είναι μια κλασική, εξειδικευμένη εξέταση που απαιτεί εκπαίδευση και την εμπειρία του γιατρού. Η κολποσκόπηση δεν ανήκει στον τακτικό έλεγχο της γυναικολογικής υγείας, χαρακτηρίζεται όμως πολλές φορές σωτήρια.
Τι είναι η κολποσκόπηση
Η κολποσκόπηση είναι μια μη επεμβατική, αναίμακτη, σύντομη σε διάρκεια γυναικολογική εξέταση του τραχήλου της μήτρας και του κόλπου, την οποία μπορεί να ζητήσει ο γυναικολόγος μετά τον καθιερωμένο έλεγχο για τη γυναικολογική σας υγεία και τα αποτελέσματα του τεστ Παπ ή του Thin Παπ.
Ουσιαστικά με την κολποσκόπηση, εκείνο που θέλει να δει και να εξετάσει με λεπτομέρεια ο γιατρός είναι ο κόλπος και ο τράχηλος της μήτρας.
Αν το κρίνει απαραίτητο μπορεί κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης να προχωρήσει και σε βιοψία.
Doctor’s Tip: « Η κολποσκόπηση πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο γιατρό, ο οποίος μπορεί να εντοπίσει ευκολότερα τα καρκινικά κύτταρα.»
Πότε γίνεται η Κολποσκόπηση;
Η κολποσκόπηση συστήνεται από το γυναικολόγο συνήθως όταν:
-Υπάρχει παθολογικό για Τεστ Παπ.
-Ο γιατρός διαπιστώσει με γυμνό μάτι βλάβη στον κόλπο ή στο αιδοίο και κρίνει ότι χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση.
Ακόμη η κολποσκόπηση χρησιμοποιείται για να αξιολογήσει περιπτώσεις όπως:
-Η παρακολούθηση του ιού hpv.
-Τραχηλίτιδα, που είναι ο ερεθισμός ή φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας.
-Καλοήθεις αναπτύξεις όπως οι πολύποδες.
-Ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία.
Η διαδικασία
Στην κολποσκόπηση η διαδικασία είναι απλή, ασφαλής και σύντομη. Διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά, πραγματοποιείται στον χώρο του ιατρείου, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία και δεν απαιτεί αναισθησία.
Η ασθενής βρίσκεται στην ίδια θέση, όπου γίνεται η γυναικολογική εξέταση και ο γιατρός πραγματοποιεί την κολποσκόπηση, χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο το κολποσκόπιο.
Η εξέταση γίνεται με το κολποσκόπιο, ένα εξειδικευμένο ιατρικό μικροσκόπιο που διαθέτει φακούς, οι οποίοι μεγεθύνουν την περιοχή, παρέχοντας τη δυνατότητα στον γιατρό να εξετάσει αν υπάρχουν παθολογικές περιοχές, οι οποίες δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού.
Στην περίπτωση που κατα την κολποσκόπηση εντοπιστούν σημεία παθολογικού ιστού ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε βιοψία, αφαιρώντας δείγμα ιστού στο μέγεθος μιας καρφίτσας, το οποίο αποστέλλεται για εξέταση.
«Η κολποσκόπηση είναι ασφαλής και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης»
Τι δείχνει η Κολποσκόπηση;
Τα αποτελέσματα της κολποσκόπησης και της βιοψίας θα καθορίσουν αν θα χρειαστεί θεραπεία ή όχι.
Σε φυσιολογικά αποτελέσματα σημαίνει ότι δεν παρατηρήθηκαν καρκινικές αλλοιώσεις ή άλλες παθολογικές καταστάσεις.
Στη κολποσκόπηση, στα παθολογικά αποτελέσματα περιλαμβάνονται η ήπια δυσπλασία και οι καρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας ή στον κόλπο.
Ανάλογα με τα ευρήματα ο γιατρός μπορεί να ζητήσει συμπληρωματικές εξετάσεις, για να προχωρήσει σε θεραπεία.
Did You Know: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό.
Μετά την κολποσκόπηση μπορεί να έχετε πολύ ελαφριά κολπική αιμορραγία ή ήπιο πόνο που θα διαρκέσουν περίπου 1-2 ημέρες ή σκουρόχρωμες κηλίδες από το διάλυμα που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της εξέτασης.
Ερωτήσεις
1. Έκανα κολποσκόπηση και ο γιατρός προχώρησε και σε βιοψία τραχήλου. Έχω καρκίνο;
Απ: Όχι, η λήψη βιοψίας δεν σημαίνει ότι υπάρχει καρκινική βλάβη. Ακόμη όμως και αν υπάρχουν προκαρκινικές αλλοιώσεις ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει έγκαιρα σε θεραπεία, ώστε να αποτρέψει τη δημιουργία καρκίνου.
2. Πρέπει να κάνω κάποια ειδική προετοιμασία από την κολποσκόπηση;
Απ: Ο γυναικολόγος θα σας συστήσει να αποφύγετε πριν από την κολποσκόπηση τη χρήση ταμπόν, κολπικών σκευασματων, καθώς και τη σεξουαλική επαφή.
3. Θα πονέσω κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης;
Απ: Μπορεί να νιώσετε λίγο άβολα, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι περισσότερες γυναίκες, η κολποσκόπηση δεν είναι σχετικά ανώδυνη. Στην περίπτωση που κάνετε μπορεί να νιώσετε ένα ελαφρύ τσίμπημα.