Παρακολούθηση Κύησης

Παρακολούθηση Κύησης

Προγραμματισμένη ή απρόσμενη, με φυσική σύλληψη η με κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η εγκυμοσύνη είναι μια μεγάλη είδηση στη ζωή κάθε ζευγαριού. 

Οι μερες που ακολουθούν γεμίζουν χαμόγελα ευτυχίας, αμηχανία αλλά και αγωνία για τη διαδρομή που μόλις ξεκίνησε.

Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος σας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή δίπλα σας στο πρωτόγνωρο αυτό ταξίδι με προορισμό τη μητρότητα. Με τις επιστημονικές γνώσεις, την εμπειρία και το κινητό του πάντα ανοιχτό θα είναι εκεί για κάθε σας απορία, ενδοιασμό, συμβουλή και καθοδήγηση, σχετικά με την εγκυμοσύνη σας.

Η εγκυμοσύνη σας ξεκινά με ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο και επιβεβαιώνεται με την κλινική εξέταση στο ιατρείο του μαιευτήρα, καθώς και με αιματολογικές εξετάσεις και κυρίως με τη μέτρηση της β χοριακής γοναδοτροπίνης.

«Ένα κύτταρο που δημιούργησαν ένα ωάριο και ένα σπερματοζωάριο είναι η αρχή της εγκυμοσύνης»

Συμπτώματα Εγκυμοσύνης

Πρώτο Τρίμηνο

Το κρίσιμο τρίμηνο στην εγκυμοσύνη

Η πρώτη επίσκεψη για την εγκυμοσύνη σας στο ιατρείο του μαιευτήρα είναι σημαντική, καθώς ο γιατρός θα καταγράψει το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό σας και θα προγραμματίσει πλήρη προγεννητικό έλεγχο, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας σας και της υγείας του εμβρύου. 

Επιπλέον θα σας ενημερώσει για τον έλεγχο γενετικών νοσημάτων που μπορείτε να κάνετε ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό σας.

Το υπερηχογράφημα του 1ου τριμήνου θα επιβεβαιώσει την καλή πορεία της κύησης, αποκλείοντας προβλήματα όπως η εξωμήτριος κύηση, η παλίνδρομη κύηση (μία από τις πλέον συχνές επιπλοκές της εγκυμοσύνης) και η σπανιότερη, μη φυσιολογική, μύλη κύηση, μορφές εγκυμοσύνης που δεν μπορούν να συνεχίζουν κανονικά.

Σημαντικός είναι επίσης και ο υπερηχογραφικός έλεγχος αυχενικής διαφάνειας (11η-13η εβδομάδα) σε συνδυασμό με το PAPP A Test για τον εντοπισμό τυχόν χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο.

Το πρώτο τρίμηνο στην εγκυμοσύνη (0 έως 12 εβδομάδες) είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, καθώς οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν συνήθως το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Δεύτερο Τρίμηνο

Απολαμβάνοντας την εγκυμοσύνη

Τα έντονα συμπτώματα  στην εγκυμοσύνη του πρώτου τριμήνου (ναυτίες, ζαλάδες κόπωση) υποχωρούν και οι γυναίκες φαίνεται ότι απολαμβάνουν περισσότερο τη χρονική περίοδο του δεύτερου τριμήνου (14Η-26Η εβδομάδα)της εγκυμοσύνης.

Τώρα πλέον η εγκυμοσύνη γίνεται εμφανής, καθώς το μωρό και η κοιλιά της μέλλουσα μητέρας μεγαλώνουν. Την περίοδο αυτή θα νιώσετε και το μωρό σας να κινείται!

Το υπερηχογράφημα Β Επιπέδου που προγραμματιζεται αυτό το τρίμηνο (20η – 24η εβδομάδα) εστιάζει στον λεπτομερή έλεγχο της ανατομίας του εμβρύου, ενώ μεταξύ 16 και 20 εβδομάδων μπορεί να γίνει και η αμνιοπαρακέντηση, η ειδική διαγνωστική εξέταση για τον εντοπισμό γενετικών ανωμαλιών και χρωμοσωμικών διαταραχών. Ανάλογη εξέταση είναι και το CVS με τη λήψη χοριακής λάχνης, η οποία πραγματοποιείται λίγο νωρίτερα.

«Τον αντανακλαστικό του πιπιλίσματος αναπτύσσεται αυτή την περίοδο, όπως επίσης και τα πρώιμα δακτυλικά αποτυπώματα».

Τρίτο Τρίμηνο

Η αντίστροφη μέτρηση της εγκυμοσύνης

Τώρα πλέον μετράμε αντίστροφα για το μεγάλο γεγονός! Οι επισκέψεις στο ιατρείο του μαιευτήρα σας πυκνώνουν κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης (27-40 εβδομάδες) Το μωρό σας συνεχιζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς κι εσείς μπορεί να έχετε αυξημένες ενοχλήσεις λόγω της αύξησης του μεγέθους και του βάρους του μωρού σας.

Εχετε ήδη διανύσει τα 2/3 της εγκυμοσύνης σας και ετοιμάζεστε για το μεγάλο γεγονός.που βρίσκεται πολύ κοντά.

Ερωτήσεις

1 Τι είναι ο προγεννητικός γενετικός έλεγχος στην εγκυμοσύνη;

Απ: Είναι μία επιλογή που παρέχει σήμερα η επιστήμη, με την οποία μπορείτε να πάρετε πολλές πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους και τις πιθανότητες εμφάνισης γενετικών διαταραχών στην εγκυμοσύνη. Ο μαιευτήρας σας θα σας ενημερώσει πλήρως για τους παράγοντες κινδύνου και τη διαγνωστική αξία των εξετάσεων κατα την εγκυμοσύνη.

2 Πρέπει να ενημερώσω τον μαιευτήρα μου για φάρμακο που μου σύστησε ο οδοντίατρος;

Απ: Ο μαιευτήρας σας έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για κάθε σκεύασμα που θα πάρετε, σε κάθε χρονική στιγμή της εγκυμοσύνης σας, όπως φάρμακα, βιταμίνες, φυτικά σκευάσματα κ.λπ. Τον ενημερώνετε πάντα, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς πολλά από αυτά έχουν συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες.

3. Πόσο καφέ μπορώ να πίνω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου;

Απ: Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η μέτρια κατανάλωση καφέ, δηλαδή λιγότερα από 200 mg ημερησίως δεν ευθύνεται για αποβολές στην εγκυμοσύνη. Σημειώστε πάντως ότι η καφεΐνη βρίσκεται επίσης στο τσάι στη σοκολάτα, τα αναψυκτικά, στα ενεργειακά ποτά.

Μαζί σας σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης

© 2022 Δρ. Νίκη Αγαθοκλέους