Γυναικολογική Εξέταση

Γυναικολογική Εξέταση & Tεστ Παπ

Η γυναικολογική σας υγεία έχει σίγουρα πολύ μεγαλύτερη αξία από τα λίγα λεπτά της ώρας που θα αφιερώσετε για τη προληπτική γυναικολογική εξέταση και το τεστ Παπ στο ιατρείο του γυναικολόγου σας.

Το ραντεβού που δεν πρέπει να λείπει από τη γυναικεία ατζέντα μία φορά το χρόνο, αν ο γιατρός δεν έχει συστήσει κάτι διαφορετικό, είναι τόσο σημαντικό όσο η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με την οποία είναι ταυτισμένο το τεστ Παπ, όσο και η σεξουαλική και αναπαραγωγική σας υγεία που αξιολογείται με την γυναικολογικά εξέταση.

Η γυναικολογική εξέταση μπορεί να είναι μέρος του τακτικού ελέγχου που προγραμματίζετε ή μπορεί να την συστήσει ο γιατρός σας αν έχετε συμπτώματα, όπως ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις ή πόνο.

Ιατρικό Ιστορικό

Στην προγραμματισμένη επίσκεψη για τον προληπτικό έλεγχο στον γυναικολόγο σας, βασική προτεραιότητα αποτελεί η λήψη ιατρικού ιστορικού προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα του ιατρικού και μαιευτικού ιστορικού, όπως και ενημέρωση για τυχόν συμπτώματα ή ενοχλήσεις που υπάρχουν στην περιοχή.

Γυναικολογική Εξέταση

Η γυναικολογική εξέταση διαρκεί μερικά λεπτά και πραγματοποιείται στη ειδικά σχεδιασμένη εξεταστική καρέκλα του γυναικολογικού ιατρείου.

Στην αρχή ο γιατρός εξετάζει την περιοχή του αιδοίου για ερυθρότητα, πληγές ή άλλες βλάβες και στη συνέχεια με τη βοηθεια του κολποδιαστολέα ενός ειδικού οργάνου μπορεί να ελέγξει τον κόλπο και τον τράχηλο.

Το συγκεκριμένο κομμάτι της εξέτασης μπορεί να είναι λίγο άβολο, ωστόσο αν νιώθετε που ενημερώστε τον γιατρό σας.

Η γυναικολογική εξέταση ολοκληρώνεται με την ψηλάφηση από τον γιατρό των έσω γεννητικών οργάνων, η οποία δίνει πληροφορίες για προβλήματα που μπορεί να μην είναι ορατά.

Δυνατότητα άμεσης οπτικής επαφής των έσω γεννητικών οργάνων δίνει επίσης το υπερηχογραφημα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ετήσιου check up. Το υπερηχογράφημα δίνει χρήσιμες πληροφορίες για παθολογικές καταστάσεις όπως κύστεις, πολύποδες και ινομυώματα, ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος του και σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης.

Πως γίνεται το τεστ Παπ;

Κατά η διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης, ο γυναικολόγος σας μπορεί να προχωρήσει και στη λήψη ενός τεστ Παπ, τη βασική εξέταση για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο γιατρός χρησιμοποιεί έναν στυλεό, με τον οποίο παίρνει δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο, το οποίο στέλνεται στο εργαστήριο για εξέταση.

Τι δείχνει το Τεστ Παπ;

Τα αποτελεσματα του Τεστ Παπ είναι έτοιμα σε μερικές μέρες.

Το τεστ Παπ μπορεί να είναι αρνητικό για κακοήθεια, προκαρκινικές αλλοιώσεις, αλλά να υπάρχουν άλλα ευρήματα που αποτελούν σημάδια φλεγμονής από HPV ή αλλοιώσεις από άλλα αίτια.

Αν το αποτέλεσμα του τεστ Παπ είναι παθολογικό δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε. Κατ΄αρχήν διότι το τεστ Παπ δεν αφορά τον εντοπισμό αποκλειστικά προκαρκινικών αλλοιώσεων. Ακόμη όμως και να υπάρχουν καρκινικές αλλοιώσεις υπάρχει η δυνατότητα να θεραπευτούν πριν εξελιχθούν σε καρκίνο.

«Το μη φυσιολογικό αποτέλεσμα στο Τεστ Παπ δεν σημαίνει απαραίτητα  ότι έχετε καρκίνο».

Εξέταση Μαστού

Σημαντικό μέρος στη γυναικολογική εξέταση είναι και η ψηλάφηση των μαστών από το γυναικολόγο, ο οποιος μπορεί να εντοπίσει κάποιο ογκίδιο ή άλλη «ύποπτη» αλλοίωση στο μαστό. 

Ο γυναικολόγος σας είναι επίσης εκείνος, ο οποίος θα σας ενημερώσει αναλυτικά για την αξία της μαστογραφίας και σας κατευθύνει ανάλογα για να ξεκινήσετε τον έλεγχο στο στήθος σας.

Η ετήσια προληπτική εξέταση είναι σημαντική, όχι μόνο επειδή αξιολογείται η γυναικολογική σας υγεία και προλαμβάνονται διάφορά προβλήματα αλλά κι διότι σας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας πολλά θέματα που σχετίζονται με την αντισύλληψη και τον οικογενειακό προγραμματισμό, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.λπ.

Ερωτήσεις

1  Πόσες μέρες μετά την περίοδο πρέπει να κάνω τεστ Παπ;

Απ: Σύμφωνα με την American Cancer Society η καλύτερη χρονική περίοδος για τη διενέργεια ενός τεστ Παπ είναι τουλάχιστον 5 ημέρες μετά το τέλος της περιόδου σας

2.Πονάει η γυναικολογική εξέταση;

Απ: Θα νιώσετε κάποια ενόχληση κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης, όμως δεν πρέπει να νιώσετε πόνο. Αν συμβεί αυτό ενημερώστε τον γυναικολόγο σας.

3. Χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία το Τεστ Παπ;

Απ:  Ο γιατρός θα σας συστήσει να αποφύγετε τις κολπικες κρέμες ή τα σπερματοκτόνα σκευάσματα δύο ημέρες πριν την εξέταση, καθώς και τις σεξουαλικές επαφές 24 ‘ωρες πριν από την εξέταση.

Μαζί σας σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης

© 2022 Δρ. Νίκη Αγαθοκλέους