Υστεροσκόπηση – Λαπαροσκόπηση

Δύο σύγχρονες τεχνικές που αποτελούν σημαντικά διαγνωστικά και θεραπευτικά «εργαλεία», τη λαπαροσκόπηση και την υστεροσκόπηση διαθέτει σήμερα ο χειρουργός γυναικολόγος. Οι δύο προηγμένες ενδοσκοπικές μέθοδοι μπορούν  να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά τη γυναικεία υπογονιμότητα.

Τι είναι η Λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική, σχεδόν ατραυματική εξέταση που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των εσωτερικών οργάνων της κοιλιας και της γυναικείας πυέλου.

Η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, με το λαπαροσκόπιο,έναν λεπτό εύκαμπτο φωτιζόμενο σωλήνα που διαθέτει κάμερα, ο οποίος περνά μέσα στην κοιλιά μέσα από μια πολύ μικρή τομή.

Μπορεί να είναι διαγνωστική ή χειρουργική, ενώ ο ρόλος της θεωρείται σημαντικός στη διερεύνηση και στη θεραπεία προβλημάτων που συνδέονται με την υπογονιμότητα.

Η λαπαροσκόπηση συμβάλλει στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, όπως:

-Η ενδομητρίωση

-Τα ινομυώματα

-Οι κύστεις στις ωοθήκες

-Οι συμφύσεις

Εκτός των γυναικολογικών παθήσεων η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται συχνά για την αφαίρεση οργάνων όπως η σκωληκοειδίτιδα και η χοληδόχος κύστη.

Τι πρέπει να προσέχω μετά από Λαπαροσκόπηση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις μετά τη λαπαροσκόπηση επιστρέφετε στο σπίτι την ίδια ημέρα. Δεν θα πρέπει όμως να οδηγήσετε.

Ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες για την ανάρρωσή σας, όπως η ελαφριά διατροφή, η καλή ενυδάτωση και η σχολαστική φροντίδα των τομών σας, οι οποίες θα χρειαστούν χρόνο για να κλείσουν. 

Μπορεί να έχετε ελαφριά κολπική αιμορραγία αρκετές μέρεςμετά τη λαπαροσκόπηση, ενώ μπορεί επίσης να επηρεαστεί και η συχνότητα της περιόδου σας. Αποφυγετε τη σεξουαλική δραστηριότητα για μερικές μέρες.

Ανάλογα με τη διαδικασία στην οποία υποβληθήκατε, τις ιδιαιτερότητες και τη βαρύτητα της δικής σας περίπτωσης, ο γιατρός  θα σας ενημερώσει σχετικά με το οπότε μπορείτε να επιστρέψετε κανονικά στις καθημερινές σας δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένης και της άσκησης.

Υστεροσκόπηση τι είναι;

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση είναι μία εξέταση χωρίς τομές, ελέγχει το εσωτερικό τμήμα της μήτρας και πραγματοποιείται συχνά για τη διάγνωση της αιτίας της υπογονιμότητας και των επαναλαμβανόμενων αποβολών.

 Ένας από τους συνηθισμένους λόγους διενέργειας υστεροσκόπησης είναι  η μη φυσιολογική αιμορραγία. Επίσης είναι χρήσιμη για τη διάγνωση και τη θεραπεία παθολογικών καταστάσεων στην περιοχή της μήτρας, όπως τα  ινομυματα  κοι οι πολύποδες

Η υστεροσκόπηση πραγματοποιείται υπό ανιασθησία με το υστεροσκόπίο, ένα εργαλείο που διαθέτει φωτισμό και ενσωματωμένη κάμερα, το οποίο εισέρχεται από τον τράχηλο της μήτρας. Ο γιατρός έχει άμεση οπτική στην κοιλότητα της μήτρας, ενώ, αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης παρατηρήσει κάποιο ινομύωμα ή πολύποδα, έχει τη δυνατότητα, με ειδικά εργαλεία, να το αφαιρέσει.

Υστεροσκόπηση τι είναι;

Η ανάρρωση μετά μια απλή υστεροσκόπηση είναι σύντομη. Η ασθενής περιμένει να περάσει η επήρεια της αναισθησίας και  μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της, ενώ από την επόμενη ημέρα μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές της δραστηριότητες

Πιθανότητες εγκυμοσύνης μετά από Υστεροσκόπηση

Μελέτες έχουν δείξει ότι  μετά τη  θεραπεία πολύποδων και ινομυωμάτων στο ενδομήτριο με την υστεροσκόπηση, βελτιωνεται η γονιμότητα και παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες τα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Doctor’s Tip: Στη λαπαροσκόπηση και στην υστεροσκόπηση η διάγνωση και η θεραπεία πραγματοποιούνται συχνά στην ίδια διαδικασία.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1.   Μετά από λαπαροσκόπηση, πότε μπορώ να μείνω έγκυος

Απ: καλό είναι να δώσετε χρονο στον εαυτό σας αναρρώσει και στις τομές να κλείσουν πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε προσπάθειες για συλληψη. Αυτό μπορεί να χρειαστεί μερικές εβδομάδες.

2.   Έκανα υστεροσκόπηση. Πότε μπορώ να ξεκινήσω προσπάθειες για εξωσωματική;

Απ: Αν κάνατε υστεροσκόπηση και αφαιρέσατε για παράδειγμα έναν μικρό πολύποδα ,θα περιμένετε την επόμενη περίοδο και μετά μπορείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία.

    3 . Πότε έρχεται η περίοδος μετά από υστεροσκόπηση;

    Απ; Η επόμενη περίοδος αναμένεται συνήθως  σε 4 έως 6 εβδομάδες μετά την   υστεροσκόπηση και μπορεί να μην είναι ίδια με τις προηγούμενες φορές.

    4.   Πόσο κρατάει το αίμα μετά από υστεροσκόπηση;

Απ: Μετά την υστεροσκόπηση μπορεί να έχετε μικρή απώλεια αίματος από τον κόλπο, για 1-2 ημέρες ή και περισσότερο μετά, Στο χρονικό διάστημα αυτό θα πρέπει να αποφύγετε τις σεξουαλικές επαφές.

Μαζί σας σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης

© 2022 Δρ. Νίκη Αγαθοκλέους